Adam Kowalczyk

Zamyšlení nad jednou výroční zprávou

27. 05. 2016 19:05:36
Docela se zájmem jsem si pročetl aktuální verzi každoročního pamfletu Federace židovských obcí v České republice (dále jen FŽO) s názvem „Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice [1]“.

V prvé řadě je pro mne stále zvláštní to naprosto nesprávné použití slova antisemitismus, které souvisí s jeho chybným historickým zavedením. Protože, kdyby šlo v této „zprávě“ o opravdu projevy proti Semitům, musel bych si tam přečíst například ty spousty příkladů dehonestací a dehumanizací v blozích a diskuzích i na iDNESu směrem k potomkům původních Židů, tedy dnešních Palestinců. O ty ale FŽO evidentně vůbec nejde. Proto budu dále používat slovo antisemitismus jen v uvozovkách. On je zároveň v dnešní době sporný i skutečný smysl tohoto slova a to antižidovství. Dříve to totiž bylo jednoduché, Židem případně israelitou byl jen ten, kdo praktikoval judaismus a bylo možné nějak proti těmto z různých důvodů vystupovat. Dnes se nálepkou „antisemita“ označují i ti, kteří vůbec nevystupují proti judaismu, ale jen proti chování a činům lidí, kteří ani nepraktikují judaismus a dokonce ani u nich neexistuje žádná rodová vazba na původní Židy. Jen se buď sami za Židy považují nebo je za ně považuje jejich okolí. Pokud odhlédnu od prosté logiky a zaměřím se na dnešní definici slova „antisemitismus“, nemohu si nevšimnout překotného vývoje této definice. Z jediné správné definice, kterou lze ztotožnit i s definicí slova xenofobie, tedy iracionální nenávisti vůči skupině osob nebo národu se postupně stal bič proti jakékoliv kritice politiky státu Izrael. Podle takovéto upravené definice tzv. „nového antisemitismu“ se Izrael sice může kritizovat, ale asi tak jen podle známého hesla: „Kritika? Jistě! Ale jen konstruktivně soudruzi. Republiku si přece rozvracet nedáme!“

Teď už ale k samotné „zprávě“. Je jistě chvályhodné, že se FŽO poučila z fiaska z roku 2014 a nepoužila „antisemitské“ projevy z let předchozích [2], ale opravdu jen ty z předchozího roku. Tím, ale moje chvála také prakticky končí.

Ve čtvrtém bodě „zprávy“ nazvané Trendy v roce 2015, je možné se třeba dočíst, že „antisemitismem“ je vydávání určitých knih, kromě jiných i vydání jedné historické, o které jsme stále znovu a znovu přesvědčování, že jde o falzum. Přitom argumenty pro toto se od třicátých let minulého století, kdy neuspěly ani u švýcarského soudu, prakticky nezměnily.

Potom tu máme „antisemitský“ trend spíše humorný. Jde o upozornění na vytvoření facebookové skupiny s názvem „Židy v České republice nechceme“ jako satiru jiné známé skupiny „Islám v České republice nechceme“. Asi je každému kromě FŽO jasné, že cílem bylo toliko parodovat název druhé skupinu v pořadí.

Pátý bod „zprávy“ je ale nejzajímavější. „Antisemitské“ incidenty jsou zde zařazeny do třech kategorií.

Kategorií římská I jsou fyzické útoky na osoby a majetek. Tady by si člověk řekl, že se dočte o nějakých sériích lynčování a vypalování budov. Místo toho téměř se zatajeným dechem čtu o tom, že se na nějaké popelnici objevil maličký hákový kříž, protože to ale nebyla jen tak obyčejná popelnice, ale popelnice patřící tzv. Lauderovým školám (ano, je to ten samý Lauder, který inkasoval z našeho státního rozpočtu více než 10 miliard korun díky práci některých našich skvělých státních úředníků [3] a který se shodou okolností také považuje za Žida), jde přece z principu o „antisemitský“ čin. Ovšem tím nejvíc fyzickým útokem na majetek byl asi obsah močového měchýře jednoho opilého 24 letého mladíka na trávě terezínského památníku, kde se jeho čin naštěstí podařilo zvěčnit a již navždy bude součástí této „historické zprávy“. Posledním „útokem“, který mě v této části zaujal, byla tužkou nakreslená Davidova hvězda na hřbitovní zdi se jmény zemřelých v Českém Krumlově, nevím proč identifikovaná fzo jako „satanistické znaky“.

Kategorií římská II je dále vyhrožování a obtěžování. Za celý rok 2015 bylo zaznamenáno celkem 31 incidentů obtěžování, z nichž mediálně nejznámějším je známá pietní návštěva hrobu Anežky Hrůzové vedená skupinou vlastenců v čele s Adamem Bartošem [4]. Otázkou ovšem je, v čem spatřuje FŽO ono obtěžování, když jedinými obtěžovanými byli v samotném důsledku jen Adam Bartoš a Ladislav Zemánek, kteří ve zrychleném soudním řízení vyfasovali nepravomocné tresty?

Poslední kategorií, římská III jsou „antisemitské“ články, obrázky a videa na internetu. Tato kategorie je naprosto nesourodou směsicí především článků z celého spektra jak politického, tak žánrového. Kdy na jedné straně tu máme třeba vážně míněné články z dílny komunistů nebo neomarxistických myslitelů typu Hřebenáře kritizujících izraelskou politiku a na druhé veskrze satirická díla Ondřeje Sidora z webu cd89. Ovšem k mému velkému překvapení je tu i jeden článek z iDNES, znamená to tedy podle FŽO, že se i iDNES zařadilo k „antisemitským“ webům?

V každém případě mohu poděkovat FŽO za spoustu tipů na zajímavé články, které mi z nějakého důvody unikly. Mimo jiné třeba jeden krásný článek analytičky a editorky Literárních novin Terezy Spencerové.

Na druhé straně tu ovšem stále zůstává ona fantasmagorická „zpráva“ každoročně budící dojem typu „kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde“, kterou se bojí téměř všichni jakkoliv kritizovat, aby nebyli také nakonec označeni v jejich následující „zprávě“ za „antisemity“, což mě ale zcela jistě určitě nemine.

Ne, opravdu nechci nijak zpochybňovat to, že k nějakým skutečným útokům i na občany „židovského původu“ dochází, především se ale tak děje v zahraničí a ještě k tomu z rukou přiimigrantštělých islámských radikálů. Pokud se ale FŽO pokouší za každou cenu hledat své incidenty u nás, musí to zákonitě skončit fraškou tohoto typu.

Reference:

[1] http://www.fzo.cz/wp-content/uploads/V%C3%BDro%C4%8Dn%C3%AD-zpr%C3%A1va-o-projevech-antisemitismu-v-%C4%8Cesk%C3%A9-republice-za-rok-2015.pdf

[2] http://paragraphos.pecina.cz/2014/05/rozkaz-znel-jasne.html

[3] http://www.petrstepanek.cz/web/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=7&Itemid=21

[4] http://narodnidemokracie.cz/narodni-demokrate-v-polne-s-erikem-sedlackem-a-pavlem-kamasem-po-stopach-anezky-hruzove/

Autor: Adam Kowalczyk | karma: 16.38 | přečteno: 564 ×
Poslední články autora